mandag den 26. oktober 2009

Robot okkult

Er det bare mig, eller er Robot okkult et ord der sparker døren ind til semiotikkens femte dimension? Ikke at jeg lige er klar over, hvad den sætning betød (nedadsnobning en masse), men se for dig:
  • en robot, der er okkult eller
  • en robot, der tror på okkulte hændelser
Skræmmende, ikke?

Eksemplerne er legio og the sky's the limit! Men menneskets frygt har altid puttet sig i periferien af dets egen erfaring. Det er således yderpunkterne af vores erfaring
og viden, der har udgjort fikspunktet for vores våde skræmmefantasier i form af en ukendt magt, som vi har ingen eller begrænset adgang til (magi/overtro) eller en videnskab, vi troede at have tøjlet (som man engang troede man kunne tøjle ild) men som har svigtet sin arrogante herre og pisket alle ufødte robotters retfærdige harme op og truer med at bore sig som en obelisk ind i brystet på menneskesønnen og erstatte hjertets kød og blod med et spyd af kold og uforgængelig sten: kun på den måde kan fordums slægters foragt få mæle og krop; slægter der kæmpede og stred mod hverandre for at opfylde håbet om en bedre fremtid, som vi nu har kastet ned i en endeløs spiral af fornedrelse, mens vi griner det vanvidens hysteriske grin, som kommer over narrens læber, når kan kastes i ormegården og på en og samme tid fatter, at han snart skal bides ihjel af eksotiske slanger, mens han indser, hvor dybt komisk og tidløs evindelig hans egen situation er.

Undskyld, jeg strejfer fra pointen her, men pointen består undskyldning og strejf til trods: at vi enten frygter det, vi kun fatter meget lidt af (f.eks. naturkræfternes rasen) eller det, vi mener at beherske (videnskabelige fremskridt). At en menneskeskabt maskine med forprogrammerede anlæg skulle gå hen og få samme vrangforestillinger, som dets skaber, er utænkeligt. At gyserhistoriernes slimede og gustne hekse og zombier omvendt skulle interessere sig for en steril computers programmel og software, algoritmer og forudsigelighed er på samme måde lige så utænkelig.

Derfor må Robot okkult være en hybrid eller endog fons et origo for en ny skrækgenre, hvor mørkets kræfter bliver tæmmet af Deep Blue.

Intet af dette giver måske mening - og det behøver det heller ikke - Robot okkult er bare et ord.

Wordfume har slået til igen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar